Strach

Keď čelíme nepredvídaným a nebezpečným situáciám, náš život sa takpovediac zablokuje. Človek je vedený inštinktom a iracionálnym pocitom, ktorý vyvoláva paniku a úzkosť. Takýto pocit definujeme ako strach. V momente jeho prežívania ovplyvňuje naše voľby, vzťahy, t.j. našu celú existenciu.

Boh pozná dokonale človeka, preto mu adresuje výzvu: “Nebojte sa…” Ježiš vie - takpovediac zažil to na vlastnej koži -, že učeníci budú zoči-voči prenasledovaniu zo strany cudzincov i členov vlastného národa. Iní budú mať moc nad nimi. A práve svojich učeníkov, ktorí sa rozhodli ho nasledovať, upozorňuje na väčšie nebezpečenstvo: “Bojte sa toho, ktorý keď zabije, má moc uvrhnúť do pekla!"

Ako už bolo vyjadrené, v našom živote je mnoho obáv, ktoré napádajú a dusia náš život. Stačí spomenúť slová ako sú terorizmus, cudzinci, nezamestnanosť, chudoba, choroba, nehoda … , a mnohí začínajú híkať a triasť sa. Znova potrebujeme prijať výzvu, ktorú adresoval nášmu národu sv. Ján Pavol II. z dnešného evanjelia: “Nebojte sa!” Pretože toto sú obavy, ktoré pominú. Zatiaľ čo dôsledky pravého nepriateľa, o ktorom hovorí Ježiš, pretrvávajú večnosť. Ale existuje spôsob, ako zvíťaziť aj nad nimi. Sv. Pavol nám to pripomína: Ježiš “zničil smrť a zjavil život a nesmrteľnosť evanjeliom”.


Lk 12,1-7: Ježiša obstúpili také zástupy, že skoro jeden po druhom šliapali. On začal hovoriť najprv svojim učeníkom: „Chráňte sa kvasu farizejov, čiže pokrytectva. Veď nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo. Lebo čo ste povedali vo tme, bude počuť na svetle, a čo ste pošepli v izbách do ucha, bude sa rozhlasovať zo striech.
Vám, svojim priateľom, hovorím: Nebojte sa tých, čo zabíjajú telo, a potom už nemajú čo urobiť! Ukážem vám, koho sa máte báť. Bojte sa toho, ktorý keď zabije, má moc uvrhnúť do pekla! Áno, hovorím vám: Tohoto sa bojte!
Nepredáva sa päť vrabcov za dva haliere? A Boh ani na jedného z nich nezabudne. Vy však máte aj všetky vlasy na hlave spočítané.
Nebojte sa, vy ste cennejší ako mnoho vrabcov!“


Myšlienka na záver je z filmu Ringo sa vracia: “Nikto nechce zomrieť, šerif. Ale kto sa bojí, umiera pomaly a stále. Zatiaľ čo tí, ktorí sa neboja, zomierajú len raz.”

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kríž - dôležitý symbol

Eucharistia

Kto som?