Nebojte sa...

V situáciách, ktoré prichádzajú neočakávane a ohrozujú nás, prenikne naše vnútro strach. Niekedy je natoľko silný, že strácame poňatie reality a premáha nás panika. Takýto stav ovplyvňuje naše rozhodnutia, naše konanie a naše vzťahy. V tedy sa potrebujeme zastaviť a neprepadnúť mu totálne. Ale dokážeme sa celkom oslobodiť od strachu?

Dnešný úryvok nás pozýva k istej slobode. V Ježišovom vysvetľovaní zaznieva výzva "Nebojte sa..." Ide o pozvanie k rozlišovaniu medzi rôznymi silami, ktoré vzbudzujú v človeku strach. Mnohé tak robia, ale v perspektíve večného života "nemajú čo urobiť!" Naopak, sú také, ktoré majú "moc uvrhnúť do pekla!"

Ježiš pozýva učeníkov nemať strach tých síl, ktoré síce majú moc usmrtiť telo človeka, ale nie sú schopné opantať jeho srdce. Nebáť sa toho, čo sa môže stať náhodne, pretože pravý život v ňom zostáva. Báť sa treba toho, čo dokáže zabiť v človeku večný život - teda vieru, nádej a lásku. A nosiť v sebe Toho - Boha -, ktorý má silu ochrániť tento dar v človeku. Ktorý nezabúda na nikoho, človek je pre neho najcennejšia bytosť.


Lk 12,1-7: Ježiša obstúpili také zástupy, že skoro jeden po druhom šliapali. On začal hovoriť najprv svojim učeníkom: „Chráňte sa kvasu farizejov, čiže pokrytectva. Veď nič nie je skryté, čo by sa neodhalilo, a nič utajené, čo by sa neprezvedelo. Lebo čo ste povedali vo tme, bude počuť na svetle, a čo ste pošepli v izbách do ucha, bude sa rozhlasovať zo striech. Vám, svojim priateľom, hovorím: Nebojte sa tých, čo zabíjajú telo, a potom už nemajú čo urobiť! Ukážem vám, koho sa máte báť. Bojte sa toho, ktorý keď zabije, má moc uvrhnúť do pekla! Áno, hovorím vám: Tohoto sa bojte! Nepredáva sa päť vrabcov za dva haliere? A Boh ani na jedného z nich nezabudne. Vy však máte aj všetky vlasy na hlave spočítané. Nebojte sa, vy ste cennejší ako mnoho vrabcov!“

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Milovať život

Náš pohľad

Nesúďte!