Bludné ovce

Čítajúc komentáre pod článkami publikované na internete, ktoré čo i len trochu spomenuli katolíkov, hneď tam nájdete prirovnanie katolík-ovca. Paradox je v tom, že sledujúc dianie okolo seba, počúvajúc príbehy ľudí, pomáhajúc rozuzliť mnohé tragické životy radšej budem katolík-ovca, ktorá sleduje jasný cieľ, ako jedna bludná ovca.

Ježiš vyrastajúci v semitskom prostredí, kde množstvo ľudí sa živilo chovom oviec a kôz, poznal správanie týchto zvierat. Preto prirovnanie učeníkov k ovciam, ktorí sa rozhodli kráčať v jeho tieni za hodnotami Božieho kráľovstva. Je to Ježiš, ktorý im dal možnosť rozhodnúť sa, pretože im venoval pozornosť a odpovedal na ich otázky. A oni sa rozhodli nasledovať.

Dnešný úryvok zároveň ponúka odpoveď na otázku: ako si zachovať toto smerovanie k múdrosti a pravde? Nachádzame ju v Ježišových slovách: “Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.” V ústraní ticha, na pustom mieste hovorí Boh. Je to čas, kedy môžem spracovávať svoje myšlienky, prežité okamihy, stretnutia s ľuďmi, sklamania z druhých aj vlastné zlyhania. Vlk v samote zúri, pretože ho zabíja vnútorný hnev. Ovca bez pastiera blúdi bez smerovania, nedokáža sa zastaviť. Vyskúšajme si to, čo s nami urobí 10 minútové zastavenie sa…


Mk 6,30-34: Apoštoli sa zišli k Ježišovi a porozprávali mu všetko, čo robili a učili. On im povedal: „Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.“ Lebo stále prichádzalo a odchádzalo mnoho ľudí a nemali sa kedy ani najesť. Odišli teda loďou na pusté miesto do samoty. Ale videli ich odchádzať a mnohí sa dovtípili, kam. Pešo sa ta zbehli zo všetkých miest a predstihli ich. Keď vystúpil a videl veľký zástup, zľutoval sa nad nimi, lebo boli ako ovce bez pastiera. A začal ich učiť mnohým veciam.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kríž - dôležitý symbol

Eucharistia

Kto som?