Doprevádzať

Nie je jednoduché si osvojiť výzvu, ktorú som pred časom čítal u sv. Augustína: "Ak chceš zmeniť blížneho, musíš ponajprv zmeniť svoj vlastný pohľad na neho!" Nie je to jednoduché, ale koľkokrát sa mi to podarilo, spôsobilo to zázrak. Jednoducho som vedel prijať blížneho takého, aký je. Zároveň meniť seba, aby som sa stal jeho opravdivým priateľom.

Dnešné evanjelium nám kladie základ tejto Augustínovej výzvy. Ježišove slová sú jasné: "Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?", pričom dodáva: "Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku, čo je v oku tvojho brata."

Ježiš, akoby chcel povedať: "Tým, čím si a Tvoj pohľad, Ti bránia, aby si naplno pomohol svojmu bratovi." Musíme skúsiť inú cestu - cestu vlastného obrátenia a pokánia. Jedine vtedy budeme môcť autenticky kráčať po spoločnej ceste s našim bratom a sestrou - a byť ozajstnými priateľmi, ktorí sa navzájom doprevádzajú.


Lk 6,39-42: Ježiš rozpovedal učeníkom toto podobenstvo: „Môže viesť slepý slepého? Nepadnú obaja do jamy? Žiak nie je nad učiteľa. Aj keď sa všetko naučí, bude ako jeho učiteľ. Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš? Ako môžeš povedať svojmu bratovi: ‚Brat môj, dovoľ, vyberiem ti smietku, čo máš v oku,‘ keď vo svojom vlastnom oku brvno nevidíš? Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku, čo je v oku tvojho brata.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kríž - dôležitý symbol

Manželstvo

Nesúďte!