Pán nad sobotou

Priatelia, Ježiš je zo strany farizejov často vykreslený ako ten, ktorý porušuje sobotňajší príkaz odpočinku. Napríklad, často v sobotu uzdravuje a vyháňa zlých duchov na zdesenie strážcov dodržiavania Mojžišovho zákona.

V dnešnom úryvku evanjelia počúvame o oberaní obilia v sobotu. Ježiš, vedomí si svojej identity, nebojí sa vyhlásiť: "Syn človeka je pánom aj nad sobotou." Ak sa vcítime do role ortodoxného Žida a uvedomíme si posvätnosť soboty, tento titul istotne znamenali silné rúhanie. Čo tým teda naznačuje Ježiš?

Stručne povedané, tvrdí, že je nad všetkými rituálmi. Dokonca nad určujúcou praxou zbožných Židov, pretože on je Pán. Preto oni musia pochopiť a prijať pravidlá Božieho kráľovstva - kráľovstva, ktoré zavádza sám Pán Ježiš, tu a teraz.


Lk 6,1-6: V istú sobotu išiel Ježiš cez obilné pole. Jeho učeníci trhali klasy, mrvili ich rukami a jedli. Tu niektorí farizeji povedali: „Prečo robíte, čo v sobotu neslobodno?“
Ježiš im odpovedal: „Nečítali ste, čo urobil Dávid, keď bol hladný on i jeho družina? Ako vošiel do Božieho domu, vzal a jedol obetované chleby, ktoré nesmel jesť nik, iba kňazi, a dal aj tým, čo boli s ním?“
I povedal im: „Syn človeka je pánom aj nad sobotou.“

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Milovať život

Náš pohľad

Nesúďte!